Dołącz do nas

Stowarzyszenie Trenerów Organizacji Pozarządowych

Dołącz do nas
Prowadzimy szkoły trenerskie, które przygotowują osoby związane z NGO do roli trenera, edukatora w sektorze społeczeństwa obywatelskiego. Uczestnictwo w szkole umożliwia zdobycie kompetencji trenerskich, stwarza okazję do wejścia w środowisko zawodowe osób, dla których jest ważna zmiana społeczna, podmiotowość w traktowaniu osób i grup, identyfikacja z wartościami 3 sektora.Więcej o szkołach
Mamy własny system certyfikacyjny, który opiera się na opracowanych przez nas standardach m.in. Liście kompetencji trenera/ki i Kodeksie etycznym trenera/ki. Certyfikaty przyznajemy od 2000 roku. Więcej o certyfikacji
Zapraszamy osoby prowadzące działania edukacyjne na rzecz rozwoju społeczeństwa obywatelskiego i zainteresowane merytoryczną działalnością stowarzyszenia. Dajemy możliwość inicjowania i realizacji własnych pomysłów w ramach naszej działalności.Więcej o członkostwie

PROGRAM ERASMUS+

E-process in e-learning
STOP na arenie międzynarodowej i w świecie wirtualnym

CO NOWEGO?

19 Szkoła Trenerska – rekrutacja

TRWA REKRUTACJA!
Zgłoszenia do 17 października 2016

Chcesz prowadzić skuteczne i atrakcyjne szkolenia, przekazywać swoją wiedzę […]

Zapraszamy na Majówkę 2016

Zapraszamy członków i członkinie, absolwentów i absolwentki oraz przyjaciół i sympatyków Stowarzyszenia na MAJÓWKĘ!

Tradycyjnie […]

• break the stereotype

Warsztat – Stereotypy płci

Zapraszamy na warsztat dzięki, któremu uwrażliwisz się na stereotypy związane z płcią i zdobędziesz wiedzę w […]

BAZA TRENERÓW I TRENEREK

Czym właściwie zajmują się trenerzy? Na pierwszy rzut oka to proste – naszym zadaniem jest stworzenie sytuacji, w której ludzie się uczą. Jednak uczenie się w narastającej cywilizacji wiedzy, w świecie, w którym los każdego projektu czy organizacji zależy od nieustannej innowacyjności, komunikacji, nastawienia na poszukiwanie rozwiązań pojawiających się problemów, jest właściwie nowym zjawiskiem. (…) Budując sytuacje edukacyjne, tworząc ludziom przestrzeń do samodzielnego uczesnia się, poszukiwania, rozwijania umiejętności stajemy się pewnego rodzaju agentami zmiany. A właściwie animatorami rozwoju.
Jacek Jakubowski, STOProcent jakości. Szkolenia w sektorze pozarządowym, str. 32
Dla mnie uczenie innych to dawanie im skrzydeł. Jako trenerka wyposażam uczestników w wiedzę i umiejętności, a oni „pakują do swojego plecaka” to, co uznają za najważniejsze i wyruszają w podróż – startują do lotu. W trakcie mogą wzbijać się w górę lub obniżać loty, ale lecą, rozwijają skrzydła. Wiedza na temat metodologii uczenia się jest jednym z podstawowych elementów warsztatu profesjonalnego trenera. Bez niej nie sposób skutecznie i świadomie tworzyć sytuacji szkoleniowych – uczyć latania, ponieważ uczenie to pobudzanie innej osoby do uczenia się.
Izabela Butniewicz-Folusiak, STOProcent jakości. Szkolenia w sektorze pozarządowym, str. 37
Kartka flipchart, clipboard, markery Jako trenerzy i trenerki w swoich działaniach edukacyjnych możemy promować różne wartości, np. związane z godnością, podmiotowością i autonomią człowieka, jego prawem do rozwoju, równości wszystkich ludzi bez względu na jakiekolwiek różnice (…). Nasze działania są ważne dla promowania tych postaw i wartości. Mamy ogromny wpływ na przekazywanie niedyskryminujących postaw i zachowań oraz na powielanie metod, które służą włączaniu do wszelkich działań osób należących do grup wykluczonych. Możemy być agentami/ agentkami zmiany.
Maja Branka, Agata Teutsch, STOProcent jakości. Szkolenia w sektorze pozarządowym, str. 46