ZAPRASZAMY NA BEZPŁATNE SZKOLENIA

Gmina Jabłonna w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Trenerów Organizacji Pozarządowych STOP od listopada 2018 do lipca 2019 roku realizuje projekt „Ja w internecie. Program szkoleniowy w zakresie rozwoju kompetencji cyfrowych”.

Celem projektu jest zwiększenie umiejętności cyfrowych osób dorosłych, ich bezpieczeństwa w internecie i pozycji na rynku pracy. Wartość projektu: 149 520,00 zł.

Projekt współfinansowany w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa
z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego i budżetu państwa

Zapraszamy do uczestnictwa w bezpłatnych szkoleniach dorosłych mieszkańców Gminy Jabłonna (w pierwszej kolejności) oraz mieszkańców województwa mazowieckiego (warunkiem uczestnictwa jest ukończenie 25 lat). Szkolenia są dostępne dla wszystkich, niezależnie od poziomu zaawansowania uczestnika. Zorganizujemy łącznie 23 szkolenia w ramach projektu, jedna osoba może uczestniczyć tylko w jednym szkoleniu. Każde szkolenie trwa 12 godzin zegarowych. Tytuły szkoleń:

Rodzic w internecie – 18 szkoleń
Moje finanse i transakcje w sieci – 2 szkolenia
Działam w sieciach społecznościowych – 1 szkolenie
Kultura w sieci – 1 szkolenie
Mój biznes w sieci – 1 szkolenie

ZGŁOŚ SIĘ!

ZDOBĄDŹ umiejętności, które ułatwią Ci funkcjonowanie w coraz bardziej złożonej i stale zmieniającej się rzeczywistości cyfrowej.

NAUCZ SIĘ korzystać z usług publicznych dostępnych online (np. korzystania z e-administracji, załatwiania spraw urzędowych, składania wniosków o 500+).

ZOBACZ jak wykorzystać internet we własnej działalności biznesowej.

SPRAWDŹ jak chronić dzieci przed niepożądanymi treściami w internecie.

Zapewniamy

inspirujące szkolenia

miejsce szkoleń na terenie gminy Jabłonna

materiały szkoleniowe

poczęstunek kawowy

bezpłatny udział w szkoleniu

komputery do pracy w trakcie szkolenia

OPIS SZKOLEŃ

Rodzic w internecie

Uczestnicy szkolenia dowiedzą się, jak chronić dzieci przed zagrożeniami związanymi z korzystaniem z internetu. Nauczą się wychwytywać treści, które wpływają negatywnie na emocje czy psychikę dziecka i na nie reagować. Otrzymają wskazówki jak odróżnić treści legalne od nielegalnych. Dowiedzą się jak załatwić codzienne sprawy poprzez internet, poruszać się w e-administracji, złożyć wniosek Rodzina 500+, uzyskać Kartę Dużej Rodziny, czy korzystać z usług związanych ze zdrowiem.

Podczas szkolenia poruszane będą także kwestie rozmów wideo, korzystania ze smartfonów, mediów społecznościowych, ochrony przed wirusami internetowymi i korzystania z narzędzi kontroli rodzicielskiej na komputerach i smartfonach.

Na szkolenie zapraszamy m.in. rodziców, opiekunów i nauczycieli.

Moje finanse i transakcje w sieci

Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które chcą wiedzieć, jak załatwić sprawy biznesowe, finansowe i urzędowe za pośrednictwem internetu. Po szkoleniu każdy uczestnik będzie potrafił m.in.zarządzać kontem bankowym, dokonywać płatności, kupować, rezerwować podróż, płacić podatki, korzystać z podstawowych usług e-administracji (np. składać wniosek o wydanie dowodu osobistego) oraz z internetowych zasobów kultury i edukacji.

Działam w sieciach społecznościowych

Szkolenie skierowane do osób, które chcą efektywnie korzystać z portali społecznościowych (takich jak Facebook, Twitter, YouTube, Instagram itp.) w swojej codziennej pracy i życiu prywatnym. W trakcie szkolenia uczestnicy dowiedzą się m in. jak nawiązywać i podtrzymywać znajomości w mediach społecznościowych, współdziałać z innymi użytkownikami internetu, kształtować swój publiczny wizerunek, dzielić się swoją twórczością i korzystać z twórczości innych zgodnie z prawem, a także w jaki sposób obsługiwać podstawowe narzędzia e-administraji z wykorzystaniem konta ePUAP i profilu zaufanego.

Kultura w sieci

Celem szkolenia jest nauczenie uczestników m.in. jak bezpiecznie, w legalnych źródłach, szukać filmów, muzyki, spektakli, książek, gier, zdjęć, szkoleń i innych treści dostępnych w internecie, jak korzystać z nich zgodnie z prawem podczas nauki i w twórczości własnej. Uczestników szkolenia zapoznamy z podstawami prawa autorskiego i nauczymy korzystania z legalnych źródeł kultury, m.in. z Bazy Legalnych Źródeł. Powiemy jak odtworzyć historię własnej rodziny, miejscowości czy regionu, bazując na informacjach znajdujących się w internecie i jak stworzyć drzewo genealogiczne.

Mój biznes w sieci

Szkolenie przeznaczone jest m.in. dla osób, które prowadzą działalność gospodarczą albo przygotowują się do otwarcia własnego biznesu. Uczestnicy szkolenia nauczą się, jak korzystać z zasobów internetu, aby podnieść skuteczność działania w ramach poszczególnych funkcji biznesowych (komunikacja, marketing, zaopatrzenie, finanse, zasoby ludzkie itp.) i poznają skierowane do biznesu usługi e-administracji. Szkolenie podniesie kompetencje przyszłych przedsiębiorców w zakresie korzystania z zasobów edukacyjnych internetu, umożliwiającym samodzielne rozwijanie firmy online.

INSPIRACJE

Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj film o bezpieczeństwie w sieci przygotowany przez Kamila Śliwowskiego, autora scenariuszy do szkoleń w ramach „Ja w internecie”.

HARMONOGRAM

Najbliższe szkolenia:

1. 16.02. (I część) i 23.02.2019 (II część) – Rodzic w internecie (godz. 9-15, prowadzący: Zdzisław Bziuk, miejsce: Szkoła Podstawowa im. Armii Krajowej w Jabłonnie)
  2. 19-22.02.2019 (4 dni po 3 godz.) – Rodzic w internecie (godz. 17-20, prowadząca: Małgorzata Owczarczyk, miejsce: Szkoła Podstawowa im. Armii Krajowej w Jabłonnie
  3. 8-9.03.2019 (2 dni po 6 godz.) – Mój biznes w sieci (godz. 9-15, prowadzący: Maciej Sopyło, miejsce: Gminne Centrum Kultury i Sportu w Jabłonnie)
  4. 15.03. (I część) i 18.03.2019 (II część) – Kultura w sieci (godz. 9-15, prowadzący: Marcin Grudzień, miejsce: Gminne Centrum Kultury i Sportu w Jabłonnie)

Szkolenia odbędą się w terminie styczeń-lipiec 2019 roku na terenie Gminy Jabłonna (Gminne Centrum Kultury i Sportu w Jabłonnie, Szkoła Podstawowa im. Armii Krajowej w Jabłonnie, Szkoła Podstawowa nr 1 im. Stefana Krasińskiego w Chotomowie).

Szkolenie trwa 12 godzin zegarowych.

ZGŁOSZENIA

Chcesz wziąć udział w szkoleniu?

Zapisz się na szkolenie:

1. poprzez formularz online (dostępny poniżej lub TUTAJ)
  2. mailowo poprzez wysłanie zgłoszenia na adres karolina.chrzanowska@stowarzyszeniestop.pl (pobierz: formularz w wersji .docx).
  3. osobiście wypełniając formularz w Urzędzie Gminy Jabłonna (Jabłonna, ul. Modlińska 152).

Skontaktujemy się z Tobą gdy będzie ustalony harmonogram szkoleń. Można uczestniczyć tylko w jednym szkoleniu w ramach projektu.

ZOBACZ: Regulamin uczestnictwa – Ja w internecie

Stowarzyszenie Trenerów Organizacji Pozarządowych STOP

Koordynatorka: Karolina Chrzanowska
e-mail: karolina.chrzanowska@stowarzyszeniestop.pl