Erasmus+ KA2 Edukacja Dorosłych

We wrześniu 2019 roku rozpoczęliśmy realizację międzynarodowego projektu DiverPass – a guidance for professionals to support migrant learners (skrót: DiverPass) w ramach, którego chcemy wzmocnić ofertę edukacyjną kierowaną do imigrantów poprzez rozwój umiejętności identyfikacji kompetencji, adaptacji do zróżnicowanych warunków nauczania i indywidualnych potrzeb oraz walidacji kompetencji nabywanych w uczeniu nieformalnym i pozaformalnym.

Termin realizacji: wrzesień 2019 – sierpień 2021
Numer umowy: 2019-1-FR01-KA204-063076

PARTNERZY

1. SECOURS CATHOLIQUE – The Cité Saint-Pierre (Caritas France) – Francja (lider)
  2. The Institute for Research and Information on Volunteering (IRIV) – Francja
    ERIFO – Center for research and lifelong learning – Włochy
  3. Jövőkerék – Węgry
  4. Stowarzyszenie Trenerów Organizacji Pozarządowych – Polska

STRONA PROJEKTU:www.diverpass.eu

ZARYS SYTUACJI

Integracja imigrantów na rynkach pracy krajów przyjmujących była wielokrotnie poruszana w krajach UE i na poziomie Unii. Specjaliści zajmujący się integracją migrantów zwracają uwagę na konieczność dostosowania środowiska pracy do funkcjonowania w warunkach różnorodności. Różnorodność okazuje się dużym wyzwaniem, zwłaszcza gdy imigranci przybywają z odległych kulturowo obszarów, a osoby współpracujące z nimi – pracownicy socjalni, nauczyciele, pracodawcy, inni pracownicy – nie są odpowiednio przygotowani do pracy w wielokulturowym środowisku.

Praca taka wymaga uwzględnienia specyfiki społecznej, kulturowej i językowej ekspresji migrantów. Z punktu widzenia edukacji (tak dzieci, jak i dorosłych), kluczowe jest połączenie tej specyfiki z wymogami stawianymi w ramach lokalnego systemu edukacyjnego.

ODBIORCY NASZYCH DZIAŁAŃ

• Edukatorzy i doradcy pracujących z migrantami w obszarze rozwoju kompetencji i przygotowania do wejścia na lokalny rynek pracy.
  • Pełnoletni  migranci i uchodźcy o zróżnicowanych kwalifikacjach
  • Organizacje zajmujące się wsparciem integracji migrantów, organizacje kształcące dorosłych, jednostki administracji lokalnej

PRODUKTY I DZIAŁANIA

1. Program szkoleń dla migrantów