#TrenerskieICT - konferencja 1.07.2016

#TrenerskieICT – czyli pigułki wiedzy z ICT dla trenerów i trenerek
1 lipca 2016, godz. 10.30 – 15.30, Warszawa

Jesteś trenerem lub trenerką? Pracujesz z osobami dorosłymi?

Obserwujesz, jak nowe technologie wkraczają na salę szkoleniową lub że coraz więcej osób szuka wiedzy przede wszystkim w sieci?

Przyjdź, pogłębiaj swoją wiedzę, podziel się swoim doświadczeniem!

Stowarzyszenie Trenerów Organizacji Pozarządowych zaprasza osoby zainteresowane edukacją dorosłych na konferencję o nowych technologiach w pracy trenera/trenerki. Sprawdź, czego nauczyliśmy się w ramach projektu międzynarodowego “E-process in e-learning”.

GDZIE?

Centrum Okopowa
ul. Okopowa 55

KIEDY?

1.07.2016

godz. 10.30-15.30
Od 10.00 rusza rejestracja

UDZIAŁ BEZPŁATNY

ZGŁOSZENIA

od godz. 10.00 – rejestracja

godz. 10.30-12.30

Powitanie

Czego nauczył nas projekt “E-process in e-learning”? Jak widzimy “przyjazne podejście” do nowych technologii i e-learningu?

Panel dyskusyjny

Jak nowe technologie zmieniają szkolenia i sposób uczenia się?

Platforma

Zaproszenie na międzynarodową platformę współpracy specjalistów w zakresie edukacji dorosłych EPALE

godz.12.30 – 12.45 – przerwa kawowa

godz. 12.45 – 14.30

WARSZTATY (jeden do wyboru)

1. warsztat

Ogólnodostępne narzędzia ICT w szkoleniach (prosimy o zabranie własnych laptopów)

Trenerka aktywnych metod w procesie edukacji oraz wykorzystania technologii informacyjnej w procesie uczenia się; współpracuje z Fundacją CEO, Ośrodkiem Rozwoju Edukacji w Warszawie oraz ośrodkami doskonalenia nauczycieli.

Celem warsztatu jest prezentacja narzędzi on-line wspierających proces edukacji możliwych do zastosowania podczas szkoleń, jak też w formie flipped classroom oraz dobrych praktyk ich wykorzystania.

Podczas zajęć zaprezentowane zostaną trzy narzędzia możliwe do wykorzystania na różnych etapach procesu kształcenia:

1. paddlet (multimedialna tablica ogłoszeń)
  2. symbaloo (tematyczna tablica stron internetowych oraz zasobów on-line)
  3. survey monkey (narzędzie do efektywnej ewaluacji on-line)

2. warsztat

Edugame – jak tworzyć gry wspierające zmianę

Animator, trener i projektant gier przestrzennych. Działa w trzecim sektorem. Interesuje się edukacją nieformalną oraz grami, które hobbistycznie i profesjonalnie organizuje w ramach m.in. Fundacji Innowatorium.

Warsztat na temat wykorzystania gier z użyciem także nowych technologii. Kiedy i do jakich celów trener/trenerka może wykorzystywać gry.

3. warsztat

Otwarte Zasoby Edukacyjne

Animator i trener specjalizujący się w edukacji medialnej, prawie autorskim oraz bezpieczeństwie w sieci. Działa w polskim oddziale Creative Commons gdzie odpowiada za otwieranie zasobów publicznych i organizacji pozarządowych oraz w Fundacji Panoptykon gdzie realizuje projekty edukacyjne z zakresu ochrony prywatności i bezpieczeństwa w sieci.

Prowadzi serwis o otwartych zasobach edukacyjnych: www.otwartezasoby.pl.

Z sieci do warsztatu trenerskiego. Co warto wiedzieć o prawie autorskim i darmowych materiałach edukacyjnych?

Choć czasem internet sprawia takie wrażenie, nie wszystko tam wolno i nie ze wszystkiego co tam znajdziemy możemy korzystać swobodnie w pracy. Co należy wiedzieć o prawie autorskim do materiałów edukacyjnych i czym różnią się zasoby darmowe od otwartych zasobów? Jak wyszukiwać, rozpoznać i poprawnie używać takich zasobów jak zdjęcia, grafiki, fragmenty kursów w pracy trenerskiej? Czym są licencje Creative Commons?

Odpowiedzi na te pytania poznamy podczas praktycznej prezentacji i ćwiczeń.

4. warsztat

Więcej niż e-learning

Trenerka, konsultant, superwizorka Stowarzyszenia Trenerów Organizacji Pozarządowych. Absolwentka Politechniki Warszawskiej i Szkoły Głównej Handlowej oraz MBA na Akademii Koźmińskiego, doktorantka z zakresu zarządzania na Akademii Koźmińskiego.

Prezeska Fundacji Akademia Organizacji Obywatelskich, która wspiera menażerów NGO oraz prowadzi platformę e-learningowa z bezpłatnymi zasobami edukacyjnymi o tematyce związanej z zarządzaniem organizacjami pozarządowymi.

Jak zarządzać kursem blended-learningowym, czyli czego można się nauczyć na sukcesach i błędach Programu PROMENGO.

godz. 14.30 – 14.45

PODSUMOWANIE

godz. 14.45 – 15.30

WSPÓLNY OBIAD

logo_eprocess_erasmusKonferencja jest realizowana w ramach projektu “E-process in e-learning” w ramach programu Erasmus+. W projekcie, razem z partnerami z Niemiec, Belgii i Łotwy, badaliśmy jak są wykorzystywane nowe technologie w edukacji dorosłych, sprawdzaliśmy jak włączać metody aktywne do szkoleń e-learningowych.

Jako Stowarzyszenie zrzeszające trenerów i trenerki, czyli osoby prowadzące zajęcia edukacyjne dla osób dorosłych, jesteśmy aktywni w poszukiwaniu nowości w dziedzinie szkoleń, edukacji, rozwoju, zmiany w Polsce i za granicą. W ramach realizowanych projektów szukamy inspiracji i pomysłów na podnoszenie jakości takich działań, a nasze Szkoły Trenerskie przygotowują do prowadzenia zajęć dla grup osób dorosłych.

Zobacz, czego się nauczyliśmy od naszych partnerów!

Spotkaj się z nami 1 lipca!

ZGŁOSZENIA

Przyjmowanie zgłoszeń zakończone.