Co napisaliśmy?

Edukacja w drodze. Edukacyjny powerbank do pracy z różnymi grupami

Warszawa, 2020

Autorzy i autorki: Monika Bartosiewicz-Niziołek, Cecilia Bernabei, Agnieszka Borek, Rita Dahl, Dagmar Ďurčová, Albert Fernandez, Adriana Gagliardi, Aleksandra Kozyra,Kateřina Krausová, Kristýna Pochvalitová, Lenka Prokopová, Dragomira Shuleva, Łukasz Szewczyk, Anne Tastula, Małgorzata Winiarek-Kołucka, Joanna Zaremba

Publikacja powstała w ramach projektu Education by the way realizowanego w ramach Partnerstwa Strategicznego Erasmus+ Edukacja Dorosłych.

Włączające spotkania, czyli sztuka tworzenia więzi

Warszawa, 2020

Autorka: Lena Rogowska-Lewandowska

Publikacja powstała w ramach Akcji: Aktywizacja – projektu zainicjowanego przez zarząd i wspierającego członków i członkinie.

Zadanie: spotkanie. Jak zorganizować i poprowadzić. Poradnik nie tylko dla osób pracujących w urzędach

Okładka publikacji Zadanie: SpotkanieWarszawa, 2020

Autorzy i autorki: Piotr Henzler, Agnieszka Książek, Krzysztof Leończuk, Daria Sowińska-Milewska (red. merytoryczna)

Publikacja jest efektem i zarazem uzupełnieniem procesów rozwojowych, w tym szkoleń i doradztwa prowadzonych przez trenerów i trenerki Stowarzyszenia Trenerów Organizacji Pozarządowych w projekcie Spójna integracja regionalna ekonomii społecznej.

TRENERSKIE ICT. Podręcznik dla prowadzących szkolenia dla osób dorosłych

Warszawa, 2016

Autorzy i autorki: Daria Sowińska-Milewska, Anna Czernicka-Szpakowska,  Marcin Mitzner, Willy Aerts, Ilse Stroobants, Martin Glewe, Jelena Zaščerinska, Ludmila Aļeksejeva, Anastasija Aļeksejeva, Olga Gloņina, Mihails Zaščerinskis

Publikacja powstała w ramach projektu E-process in e-learning realizowanego w ramach Partnerstwa Strategicznego Erasmus+ Edukacja Dorosłych.

POBIERZ – wersja PL (pdf) POBIERZ – wersja EN (pdf)

I wszystko jasne! Jak prowadzić szkolenie, gdy w grupie jest osoba z dysfunkcją wzroku

Warszawa, 2015

Autorzy i autorki: Monika Dargas-Miszczak, Katarzyna Gajewska, Łucja Kornaszewska-Antoniuk, Katarzyna Lipka-Szostak, Monika Pacholec, Katarzyna Sekutowicz, Jan Szuster, Robert Więckowski

Publikacja wydana w ramach projektu Doświadczenia edukacji dorosłych osób niewidzących i słabowidzących w Europie („Experiences of Adult Education in Europe for blind or visually impaired people”) realizowanego w ramach Programu Grundtvig.

POBIERZ (pdf)

Edukacja osób starszych – uwarunkowania, trendy, metody

Okładka - Edukacja osób starszychWarszawa, 2013

Autorzy i autorki: Edyta Bonk, Magdalena Bury-Zadroga, Karolina Buszkiewicz, Przemysław Kluge, Katarzyna Lipka-Szostak, Tadeusz Parnowski, Beata Podlasek, Julia Anastazja Sienkiewicz Wilowska, Magdalena Sikora, Beata Tarnowska, Anna Tylikowska, Paulina Wójcik, Joanna Zienkiewicz, Magdalena Zylik.

Publikacja powstała w ramach projektu Metody edukacji osób starszych współfinansowanego ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2012-2013.

POBIERZ (pdf)

Prawo autorskie w działalności trenerskiej

Okładka - Edukacja osób starszychWarszawa, 2010

Autor: Jarosław Greser

Publikacja została wydana w ramach projektu TRENER NONSTOP finansowanego ze środków Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich 2009

Treść publikacji jest już nieaktualna (brak możliwości pobrania).

STOProcent jakości. Szkolenia w sektorze pozarządowym

Okładka - STOProcent jakościWarszawa, 2009

Autor: praca zbiorowa

Publikacja została wydana w ramach projektu STOPami ku lepszej jakości szkoleń realizowanego przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Współpraca

Dobre spotkanie – jak to zrobić?

Warszawa, 2013

Autorka: Małgorzata Czarnecka

Wydawca: Fundacja Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego

Podręcznik powstał w ramach Programu Rozwoju Bibliotek gdzie zrealizowaliśmy cykl szkoleń dla bibliotekarzy i bibliotekarek “DOBRE SPOTKANIE. Jak to zrobić?” oraz opracowaliśmy materiały edukacyjne.

Publikacja dostępna do pobrania na: www.biblioteki.org